Hazánk egyik legrangosabb versenyén való részvételre kapott felkérést iskolánk. A megmérettetés - Kisújszállás, 20017. december 2. - részvételi számát tekintve a legnépesebb verseny lett, hiszen 18 iskola közel 180 diákja vett részt!
Beszámoló a versenyről:
Intézményünkből egy lelkes kis csapat kelt útra az Alföld irányába, hogy régiónkból egyedülállóan helyt álljon a népes mezőnyben.
A feladatok a következőek voltak:
- „A” kategória – 4X4 finger food ebből kettő hideg, valamint 2 melegen elképzelt és hidegen tálalt étel
- „B” kategória – 3 fogásos ételsor melegen elkészítve, de hidegen tálalva
- Felsorolt alapanyagokból, melyet a rendező bocsátott rendelkezésre, 2 adag étel elkészítése 120 perc alatt. Ebből egyet kóstolósra, míg a másik kiállításra került.
A szakkörben részt vevő diákok lelkesen álltak a kihívás elé. A csapat az alábbi tanulókból verbuválódott:
Váradi Erik versenyző 1/13. c
Harang Gergő versenyző 1/13. c
Karácsony Levente commis 1/13. c
Stiefvater Leni commis 10. h
A felkészülést segítette és a tréningeken részt vettek még:
Kiss Gergely 10. h (ő hatalmas segítségünkre volt az egész felkészülés folyamán!)
Mohácsi Dániel 11. c
Nagy Olivér 11. c
A csapat az alábbi ételekkel készült a Kupára:
„A” kategória:
- Rókagombás nyúlcomb kelkáposztába töltött gesztenyével és dióval, rizlingmártással
- Pritaminos tofu sütötök kompóttal
- Jércemignon babokkal és zöldborsó krémmel
- Györi eceteshal (rántott hal marinálva)
„B” kategória:
- Halconsomme citromos-kagylós szépiával
- Füstölt kacsamell mandarinmártással, grillezett puliszkával, édesburgonya pürével, füszeres tortilla lappal
- Édes céklavariációk
Melegkonyhai versenyszám:
Váradi Erik ecetes csirkét készített baconos-sajtos puliszkával. Harang Gergő készítménye: marinált csirkemell filé frittírozva, baconkalodás rizzsel, kukoricakrémmel. Nehéz és fáradságos versenyen iskolánk tisztességesen helyt állt.
Összesített versenyeredményeink a következőek:
Szakácstanuló csoport: diploma
Harang Gergő: diploma
Váradi Erik: bronzérem
A kisebb hibákat kijavítva, a versenyen szerzett tapasztalatokat felhasználva, az eredményeket objektíven szemlélve, a lehetőségeket felmérve, valamint a jövőbe vetett hittel kombinálva várjuk az újabb megmérettetéseket.
Új csapatot építünk, hogy iskolánknak, az SZC-nek, és régiónknak újabb dicsőségeket szerezzünk. Illetve a diákoknak alternatívát, elhivatottságot mutassunk. Képességeiket kreatív módon érvényesíthessék, szakmai alázatukat kimutathassák az elkövetkező időszakokban.
Köszönjük a támogatást az iskola vezetőségének, a szakmai munkaközösségek tagjainak, a nevelőtestületnek, a gazdasági munkatársaknak segítőkészségükért!
„Egy dicsőséges, hosszú út elején járunk!”
Győr, 2017. december 6. Bódis István Sándor szakmai oktató, felkészítő tanár
Ételek technológiai leírása
Váradi Erik
Ecetes csirke baconos-sajtos puliszkával
A csirke mellet megtisztítjuk. A gombát, tv paprikát és kevés vöröshagymát összevágjuk, kevés étolajon lepirítjuk. Felöntjük és hozzáadjuk a nemes ecetet. Az ecetes alaplében hőkezeljük a csirkemellet, tálalás előtt átszűrjük és beforraljuk. Sós vizet forralunk, a kukoricadarát kifőzzük, elkeverjük a kipirított csíkokra vágott szalonnával és a füstölt sajt kockákkal, formába öntjük, kihűtjük. Tálalás előtt a felvágott puliszka oldalait lepirítjuk, az átforrósított ecetes csirkemelleket felvágjuk, forrón tálaljuk.
Harang Gergő
Marinált csirkemell filé frittírozva, baconkalodás rizzsel, kukoricakrémmel
A tisztított csirkemellet kockákra vágjuk, belisztezzük, félretesszük. Az összevágott gombát az összevágott tv paprikával lepirítjuk, fűszerezzük, vöröshagymát teszünk hozzá, felengedjük szójaszósszal. Citromot facsarunk a lébe és ebben marináljuk a csirkemelleket. A rizst megfőzzük, pihentetjük. Alufólián egymásra helyezzük a bacon szeleteket a közepét megtöltjük a tojással elkevert rizzsel, feltekerjük, formába préseljük, 160 fokos sütőben 10-15 percig sütjük. Megfőzzük a csemegekukoricát, ízesítjük, fűszerezzük és még forrón áttörjük. A csirkét lecsöpögtetjük, lisztbe forgatjuk és bő zsiradékban kisütjük. Frittírozott koktélparadicsommal tálaljuk.