Iskolánk meghívást kapott a 2018. február 19-én megrendezésre kerülő Letenyey Gasztronómia Versenyre, Felcsútra.
A versenyre 6 gasztronómiai régióból 1 -1 iskolát hívtak meg. Észak-Dunántúlt intézményünk képviselte. A verseny csapatversenyként zajlott, 2 - 2 tanuló részvételével az alábbi kategóriákban:
A cukrászoknak 120 db mignont kellett előállítaniuk megadott időre. A szakácsoknak - előzetes alapanyag kosárból felhasználva - az első fogást pontyból, míg a főételt malac karajból és malac lapockából kellett elkészíteniük.
A következő ételeket készítették versenyzőink:
- Pontytál kabakosokkal
- Pontymousseline grillezve, potyka tempurával és cukkinis halrolettivel, roppanós tökfőzeléken.
- Malackaraj és lapocka kétféleképpen tálalva
- Malackaraj kelkáposztával, barnasör-mártással, zelleres cékladerelyével és burgonyapürékkel.
- Lapockamozaik kolbászos bundában sütve, petrezselyem habarccsal, édes-savanyú hagymával és gombás gersli „hurkácská”-val.
A pincérek feladata a tesztlap kitöltése után svájci felszolgálási módon, a szervezők által biztosított menü felszolgálása volt. Ebbe beletartozott a vendég előtti salátakészítés és többek között pezsgő felszolgálása is.
A megmérettetés jó hangulatban zajlott, nagyon jó szakmai programokkal fűszerezve. Sok tapasztalatot szereztünk, jó csapatépítés is volt a jövőre nézve. Köszönjük az iskolavezetésnek, a Győri Szolgáltatási Centrumnak a támogatást.
Külön köszönetet mondunk a segítségért Kálmán Béla, Kovács Kálmán tanároknak, a technikai dolgozók áldozatos munkájáért.
Bódis István Sándor szakmai oktató
Győr, 2018. február 21.