Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum
9024 Győr, Örkény István u. 8-10.
Telefon: +36-96-510-670

Egy Lengyelország témájú országismereti komplex vetélkedőn vettünk részt. Két forduló előzte meg a döntőbe jutást, ahol földrajzi, történelmi, művészeti, gasztronómiai, turisztikai, marketing ismeretekre is szükség volt.  A döntőben, mely Budapesten zajlott, fő feladatunk egy weboldal létrehozása, annak kivitelezése volt, melyben különböző témákat dolgoztunk fel, mint pl. a művészet, vagy egy tájegység ismertetése. karkko1

Az eredményhirdetésre február 15-én került sor, ahol egy prezentációval mutattuk be az alkotást. A vetélkedőt szakgimnázium kategóriában nyertük meg, így április 17-19. között egy Lengyelországi utazáson vehettünk részt felkészítő tanárunkkal és egy nagyobb csoporttal. Krakkót élveztük a legjobban, hiszen a legtöbb időt ott töltöttük. Az emberek kedvesek voltak, idegenvezetőnk pedig érdekes legendákat mesélt nekünk a Wawel sárkányáról és a lovagias galambokról, emellett bemutatta nekünk a város legszebb, valamint legérdekesebb épületeit/részeit. Többek közt Krakkó főterét, a Waweli székesegyházat/Királyi palotát. Jártunk a Wieliczkai sóbányában is. Mint történelmi szempontból, mint látványra lenyűgöztek minket. Krakkó főtere éjszaka is ugyan olyan nyüzsgő, mint reggel. 

lengyelorszag1Rengeteg bolt, étterem, bár és kiállítások nyújtanak pihenést, és szórakozást. Leginkább ünnepeken, amikor tematikusan díszített a város, valamint zenészek is játszanak lengyel muzsikákat. A piac állandó főképp a Posztócsarnokban. Valóban bármit meglehet venni népies viseletektől kezdve, a szobrokig. Az országban nagyon mélyen kötődnek a keresztény valláshoz. Ez abból is látszik, hogy sok templom épült itt, valamint sok szerzetest látni a városban sétálgatni. Itt emelnénk ki a Mária-templomot. Aki Krakkóba indul muszáj meghallgatni legalább egyszer a hejnał –t. Ezt a trombitaszót a város jelképeként is számon tartják, ami a régmúltról maradt fenn és minden órában eljátsszák a templom ablakaiból. Egyszerűen lenyűgöző. Zakopane hósipkás hegyei is belopták magukat a szívünkbe, bár sajnos nem másztuk meg őket, de a piac és a kilátás kiengesztelt minket.  Őszintén nagyon élveztük ezt az utat és bárkinek ajánljuk Krakkót és környékét, mert bizony nem fog benne csalódni senki.

Dénes Boglárka 10. T

Konrád Virág 10. T

Mochlár Zsófia 10. T

Felkészítő tanár: Gasparek Ildikó

 vissza

Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon cookie-kat alkalmazunk. A honlap további böngészésével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. A weblapról való távozás után adaiból semmit sem tárolunk el.
Ok