Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum
9024 Győr, Örkény István u. 8-10.
Telefon: +36-96-510-670

2012. szeptember 28-án este került megrendezésre iskolánk tanéttermében a Pannonhalmi borvidék egyik neves borászatának a Hangyál pincészetnek a vacsorával egybekötött borbemutatója. A reményeink szerint több hónapon át tartó rendezvénysorozat ötletgazdája iskolánk igazgatója Nagy Attila volt, aki azt a célt tűzte ki, hogy a borkóstolókon a Pannonhalmi borvidék bemutatása mellett lehetőséget teremtsünk a kulturált borfogyasztás népszerűsítésére is a diákok körében.

 

Az első alkalommal Hangyál Balázs a Pannonhalmi borvidék hegybírója volt a meghívott vendégünk, aki négy különleges borát mutatta be, és meglepetésképpen egy épp csak erjedni kezdő mustot és egy habzóbort is megkóstolhattunk. A borok mellé iskolánk szakoktatója Sátor László mesterszakács készített igazán étvágygerjesztő, és a borokkal harmonizáló ételkülönlegességeket Budai Emília segítségével. A tanétterem előkészítésében és a felszolgálásban a 11. E osztály pincér tanulói segédkeztek Preisinger Tibor gyakorlati oktatásvezető irányításával. A borvacsorát kellemes hangulatú beszélgetés is követte, amelyre Sárközi-Bognár Éva mestercukrász oktatónk is finom falatokkal készült.

Az este díszvendége volt Száraz Lajos, aki a Pannonhalmi borvidékről állított össze egy tartalmas, látványos kiadványt Teremtett borvidék címmel ( a könyv iskolánk könyvtárában is megtekinthető ) . A szerző röviden bemutatta a borvidéket, amelyről közelsége ellenére oly keveset tudunk. Igazgató Úr köszöntője, és Száraz Lajos Úr bevezetője után Hangyál Balázs mesélt nagyon élvezetesen a borairól, a rejtélyesen hangzó hegybírói munkáról, és a borászat legújabb irányzatairól. A Jázmin , az Esperes és az Angelus fantázianeveket viselő kiváló borházasítások mellett igazi különlegességként megkóstolhattuk a 2012-ben Győr város borának választott Hangyál pincészetben készült 2011-es évjáratú késői szüretelésű Olaszrizlinget is.

A nagyon jó hangulatú, tanulságos rendezvényen a meghívott vendégeken és a szakmai munkaközösség néhány tagján kívül a 11. E és a 14. C osztály kiválasztott tanulói vettek részt. Azt, hogy lehetséges, hogy tanár és diák egyaránt és együtt érezze jól magát minden résztvevő tanúsíthatja mind ahogy azt is , hogy lehet szórakozva tanulni, és talán nem is csak a borokról ...

A résztvevő 11. E osztály tanulói így látták ezt az estét :

Az osztályunkból mind felszolgálóként, mind vendégként többen részt vehettünk ezen a rendezvényen, így mindkét oldalról láthattuk azt. Egyöntetűen azt gondoljuk, hogy a borvacsora érdekes és hangulatos volt. Sok új dolgot láthattunk és hallhattunk, de mindemellett az ízlelőbimbóinkat is elég sok hatás érte. Az ételsorban sok ízletes fogás szerepelt, amelyek nagyon gusztusosan voltak tálalva. Természetesen minden fogáshoz tartozott egy-egy jól passzoló bor is. Vendégként nagyon örültünk a borász meglepetés italainak (felszolgálóként már kevésbé, mert lehetett még újabb poharakat előkészíteni).

A terem ahol az előadás zajlott szépen fel volt díszítve, az asztalok terítése is ízléses volt- ami persze nagyrészt nekünk és az osztályfőnökünknek ( Preisinger Tibor ) volt köszönhető. Egy biztos a felszolgálók nagyon figyeltek, hogy egy pohár se maradjon szárazon. A borok gyorsan fogytak, ami csak azt bizonyítja, hogy valóban minőségi nedűk voltak. A vacsora után jó hangulatú, felszabadult beszélgetés alakult ki . Különösen jót tett ez az este az osztályközösségünknek, hiszen az est végén jót beszélgethettünk szeretett osztályfőnökünk társaságában.

Minden résztvevő nevében köszönjük a közreműködőknek ezt az emlékezetes estét, és a felejthetetlen gasztronómiai élményt!

Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon cookie-kat alkalmazunk. A honlap további böngészésével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. A weblapról való távozás után adaiból semmit sem tárolunk el.
Ok