Október 26-án került sor iskolánk tanéttermében a Pannonhalmi borvidék neves borászatait bemutató rendezvénysorozat második borvacsorájára. A kellemes hangulatú estén a győrújbaráti Deé családi pincészet képviseletében Deé János borász mutatta be pincészetük remekeit.
A borászat múltjának és jelenék bemutatása közben betekintést nyerhettünk egy családi vállalkozás működésébe. A kellemes, vidám beszélgetés során Janinak sikerült az esten résztvevő tanulóinknak is élvezhető módon bemutatni a borokat, a szőlőtőke elültetésétől a palackozott bor elkészültéig tartó hosszú utat . A borok kóstolását két frissen palackozott idei szüretelésű borral, egy roséval és egy Irsai Olivérrel kezdtük.
Különösen ötletes a rosé bor fantázianeve az ÜDeén, amely a bor karakterét és a pincészet nevét egyesíti egy szójátékkal . A rosé kapcsán további érdekességeket is hallhattunk a marketing fontosságáról a borok értékesítésében.
A gyümölcsös friss borok után megízlelhettük a 2011-es évjáratból egy Chardonnay-t, egy Olaszrizlinget, egy Rajnai Rizlinget és végül egy félszáraz ,illatos Ottonel Muskotály-Irsai Olivér párosítással zártuk a sort. Minden egyes bor mellé Sátor László mesterszakács kollégánk álmodott meg egy-egy a bor karakterét kiemelő ételkülönlegességet. Bizton állíthatom minden szerencsés résztvevőnek felejthetetlen gasztronómiai élményben volt része .
Ízelítőül álljon itt a menüsor :
Bemutatkozik a Deé családi pincészet - 2012. 10. 26. Borvacsora menüsora
Ropogós csirkefalatok újhagymás-tárkonyos joghurt öntettel - Pannonhalmi rosé 2012. , Deé pincészet
- Tejszínes csirkehús pástétom tésztában,almás csipke ízzel - Pannonhalmi Irsai Olivér 2012. , Deé pincészet
- Sült ananász kéksajttal, pirított dióval - Pannonhalmi Chardonnay 2011., Deé pincészet
- Pirított borjúhús darabkák fűszeres pecsenyelében, zöldborsó pürével - Pannonhalmi Báró Olaszrizling 2011. , Deé pincészet
- Borjúpörkölt tojásos galuskával - Panonnhalmi Rajnai Rizling 2011. , Deé pincészet
- Mákos-cseresznyés palacsinta forró likőrös bodzalekvárral - Pannonhalmi Muscat Ottonel-Irsai Olivér, Deé pincészet
Ha az olvasottak felkeltették az érdeklődésedet, további információkhoz juthatsz, ha ellátogatsz a Deé pincészet honlapjára http://www.deepinceszet.hu !
Minden résztvevő nevében köszönet a Deé pincészetnek a felajánlott borokért, valamint a rendezvény megszervezésében és lebonyolításában résztvevő minden kollégának : Nagy Attila Igazgató Úrnak a rendezvénysorozat kitalálásáért, és a megvalósítás lehetővé tételéért, Preisinger Tibor gyakorlati oktatásvezetőnek az előkészületekért és a felszolgálók irányításáért, Sátor László mesterszakácsnak a fenséges ételekért, Miléder László szakács oktatónak az ételek elkészítésében nyújtott segítségéért, Nagy Evelin cukrász oktatónak a sós finomságokért, és nem utolsó sorban a 11. E osztályos pincér tanulóknak a lebonyolításban való részvételükért !
Gede Eszter