Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum
9024 Győr, Örkény István u. 8-10.
Telefon: +36-96-510-670

borest1A tavalyi tanév nagy sikerére való tekintettel az idei tanévben is megrendezésre kerülnek a borvacsorák.

Az előző évhez képest két jelentős változás történt, az idei tanévtől a borvacsora a Győri Krúdys Diákok Kulturális és Gasztronómiai Egyesületének kiemelt rendezvényévé vált. További változás, hogy már nem csak a Pannonhalmi borvidék boraival és pincészeteivel ismerkedünk meg, hanem Magyarország kiemelt borvidékeivel is.

 

A jeles esemény a 2013/2014 – es tanévben első alkalommal október elején került megrendezésre. Az est hagyományához méltóan ez alkalommal is egy híres borász volt a vendégünk, Lukács Szabolcs magyar bajnok sommelier, Sopronból. Szabolcsot Papp Bálint (volt Krúdys diák) mutatta be, akitől megtudtuk: vendégünk a borismeret elméleti hátterét és a borkóstolás gyakorlatát a Borkollégium és az Osztrák Borakadémia kurzusain sajátította el. Szabolcs jelenleg a családi tulajdonban álló Szélmalom Étteremben dolgozik, emellett több soproni pincészet borainak minél szélesebb körű megismertetésén dolgozik. A fiatal sommelier 2007-ben megnyerte az Országos Sommelier Bajnokságot, ezért ő képviselte hazánkat a Chilében megrendezett Sommelier Világbajnokságon.

borest2A fentiekben leírtakkal érzékeltethető az est magas színvonala. A résztvevők megismerkedtek a minőségi borokkal és borfogyasztással illetve a Soproni borvidékkel, és gasztronómiai különlegességeket is megkóstolhattak. Az ételeket Sátor László, mesterszakács és diákjai készítették el a tankonyhán.

Az est fényét tovább emeli, hogy az iskola szakmailag felkészült végzős pincérei szolgálták fel az ételeket, tükörszervizben. A diákok gyakorlati többlet tudás megszerzése mellett gourmet ételekkel is megismerkedtek.

Pontosan milyen borokat, és ezek mellé milyen ételeket kóstolhattunk meg, arról tanúskodjon a borest menükártyája.

Soproni Chardonnay pezsgő
2008
Taschner pincészet
  Zöldségekkel töltött cukkíni cékla Habgaluskával, mézes-bazsalikomos öntettel
***   ***
Soproni Zöldvertelini
2012
Winelife borászat
 

Zöldfűszerekkel töltött pulykamell mandulás rétesben, sütőtök pürével

***

 

***

Soproni Zweigelt
2008
Ákos István pincészet

 

Tűzdelt sertésmáj gombás burgonyahabbal, sült póréval

***

 

***

Soproni kékfrankos
2011
Répási pincészet

 

Nyúlgerinc kávés fekete ribizli mártással, mogyorós zserbóval

***

 

***

Soproni Cabernet Franc-Merlot
2007
Weningert pincészet

 

Szarvas szeletek szegfűszeg mártással, sültpaprikás, gríztalléron.

**-

 

***

 Soproni Kései Szüretelésü Zenit
2010
Vincellér Borház

 

Rákóczi túrós barack karamellel

***

 

***

Ásványvíz

   

***

   

A résztvevő 13. C osztály tanulói így látták ezt az estét:
Novák Viktória

borest3A tavalyi boresték nagy sikere után iskolánk úgy döntött, hogy ebben az évben is minden hónapban megrendezi a borvacsorákat. Mint ahogy tavaly, idén is Magyarország borvidékeinek, borászatainak s azok legkiválóbb borainak bemutatására kerül sor, különböző borszakértők tolmácsolásában. Az első borvacsoránkat október 4-én, egy napsütéses pénteken rendeztük meg a Krúdy tanéttermében. Nagy Attila igazgató úr köszöntő beszéde után át is adta a szót Papp Bálintnak, aki örömmel üdvözölte a hallgató vendégeket és bemutatta nekünk a borest főszereplőjét.

Az este a Soproni borvidék borairól szólt, melyekről Lukács Szabolcs magyar bajnok someliertől hallhattunk pár szót. Az estét egy pezsgővel indítottuk a Taschner Pezsgő és Borháztól. Somelierünk egy különleges pezsgőnyitást mutatott be nekünk, melyben a lehűtött pezsgőt lefelé fordítva a pezsgősvödörbe helyezte és állni hagyta pár percig. Ezután láthattuk, ahogy a pezsgőben lévő felesleges részecskék a dugó köré felgyülemlettek. Ezt követte a dugó eltávolítása, amit szintén lefelé fordítva ejtett meg. Az estén vörös és fehér borok egyaránt szerepeltek a Sátor László mesterszakács által felállított és elkészített menühöz. A borokhoz felállított menüsor, mely különleges ételekből állt, kiváló része volt az estének. Szabolcs mesélt nekünk a borokról, bortörténetről, érdekes előadásokat hallhattunk a különböző borászatokról, a WineLife, a Weninger, a Ráspi, Ákos István illetve a Vincellér ház pincéiből. Megtudhattunk pár gondolatot a somelier szakmáról, eredetéről, foglalkozásáról. A gasztronómia és borászat iránt érdeklődő és résztvevő tanárok és diákok érdeklődve hallgatták végig Szabolcs oktatását a borkóstolás menetéről és érdekességeiről. Az este nagyon kellemes volt.

borest4Ezen az estén a vendégek megtanulhattak egy olyan művészetet, melyben egy jó, minőségi bor segítségével és az elkészített ételek elfogyasztásával egy csodálatosan harmonizáló menüt lehet elfogyasztani. A vacsora és a borok felszolgálását a Krúdy pincér tanulói végezték. Érkezésünkkor már iskolánk tanétterme szépen és ízlésesen fel volt díszítve és megterítve, melynek lebonyolítását Preisinger Tibor tanár úrnak köszönhetjük. Miután lezajlott a borszakértő előadása és a vacsora, lehetőség volt egy kis beszélgetésre tanárokkal és diákokkal egyaránt.

Nagyon jól éreztük magunkat és bízunk benne, hogy iskolánkban még sokáig megrendezésre kerülnek ezek a kiváló esték.

Tanáraink és tanulóink nevében köszönjük Papp Bálint szervezését és Lukács Szabolcs magyar bajnok somelier közreműködését!

Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon cookie-kat alkalmazunk. A honlap további böngészésével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. A weblapról való távozás után adaiból semmit sem tárolunk el.
Ok