Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum
9024 Győr, Örkény István u. 8-10.
Telefon: +36-96-510-670

Élménybeszámoló 2016 február

2016Az Erasmus+ program keretében Németországban, Erfurt városában voltunk 2016. február 7-től március 5 -ig.

Sok újdonságot láttunk, tanultunk. Megtanultunk tizen egy lakásban élni, segíteni egymást. Ezt az egy hónapot körülbelül félévnyi felkészülés előzte meg. Először kiválogatták azt a tíz szerencsés diákot, akik élhettek ezzel a nagyszerű lehetőséggel. Mint kiderült, valóban szerencsés vagyok, hogy bekerülhettem a kiválasztottak közé.

Ezt egy lélektani, egy gyakorlati, egy nyelvi és egy helytörténeti/kultúrális felkészítés következett, melyeknek célja az volt, hogy kiérkezésünk pillanatában is már olyan érzésünk legyen, mintha már ismernénk a várost.

A hosszú út után kíváncsian foglaltuk el a szállást, mindenki berendezkedett, este beszélgettünk.

Másnap a munkahelyet néztük végig ki hol fog dolgozni. Nagyon izgultam mikor a Hotel Krämerbrücke elé értünk. Kicsit féltem is, hogy milyenek lesznek az emberek, de mikor beléptünk egy nagyon jó stílusú étterem várt bennünket tele mosolygó pincérekkel. Az összes kollégánk nagyon megértő volt ezalatt, az egy hónap alatt végig. Mindenben segítettek minket tényleg a fejlődésünk volt a cél. Gyakorlati/nyelvi felkészülésünknek köszönhetően, már az első nap hamar túlestünk az ijedtségen, és emlékezve az otthon hallottakra gyorsan ment a beilleszkedés. Már a második napon tudtam, hova, mihez nyúljak, mit hol találok. Bátran kérdezhettem, mindenben segítettek.

A szabadnapjaink mindig hétfőn és kedden voltak. Ekkor szerveztük a közös programokat. A modern város megtartotta régi értékeit. Elsők között néztük meg Erfurt szimbólumát a Severi templomot és a Mária Domot. Szakmánkhoz kapcsolódó boltokat is felkerestünk, mint például egy Gourmet boltot és a Mustár Múzeumot. Emellett voltunk állatkertben, tekézni, billiárdozni. Ellátogattunk Buchenwaldba, ami mindenkit megrázott, ezután Weimart és Jenat  jártuk be.

Olyan élményeket és tapasztalatokat szerezhettünk, ami nem adódik meg mindenkinek és jó volt benne lenni ebben a csapatban és ilyen szép helyekre eljutni. Rengeteget tanultunk, hasznos kifejezéseket, szavakat, módszereket ismertünk meg. Jó volt látni, hogyan dolgoznak egy másik országban, és érezni, hogy nem is vagyunk annyira különbözőek. Nagyon sokat jelentett mindannyiunk önbizalma számára. A hónap vége hamar eljött, a csapatunk nagyon összerázódott ebben a kis időben. Most, hogy újra az iskolában vagyunk, és újra látjuk egymást, mosolyogva idézzük fel a közös élményeket.

Varga Adél

Képek a galériában

Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon cookie-kat alkalmazunk. A honlap további böngészésével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. A weblapról való távozás után adaiból semmit sem tárolunk el.
Ok