Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum
9024 Győr, Örkény István u. 8-10.
Telefon: +36-96-510-670

Az előző tanévekhez hasonlóan, nekünk is felkínálták a lehetőséget, hogy egy hónapot Erfurtban szakmai gyakorlattal töltsünk az ERASMUS+ projekt keretében. A szervezés már az előző tanév végén elkezdődött, hogy a tíz szerencsés tanulót időben kiválasszák.

búcsúséta1

A kiválasztás a tanáraink értékelése alapján történt, a felkészülést pedig már szeptemberben elkezdtük. Részt vettünk nyelvi, helyismereti, szakmai valamint lelki felkészítésen is. Szerencsére már indulás előtt nagyon jó és összetartó társaságot alkottunk.

Elég sűrűre sikerült a szeptember, így hamar elérkezett az utazás napja. 11óra utazás után végre megérkeztünk a varázslatos Erfurtba, és kezdetét vette életünk eddigi legizgalmasabb hónapja. 
Még a kiutazásunk előtt kettesével be lettünk osztva, és mindenki tudta, hogy melyik hotelben vagy étteremben fog dolgozni.

A munkabeosztása egyben mindenkinek megegyezett, a hétfő és kedd volt a szabadnapunk. Az első pár munkanapunkon még minden új volt, de sikerült hamar beilleszkednünk, mert nagyon segítőkészek voltak a kollégáink. Mindig türelmesek voltak velünk, és ha nem értettünk valamit elsőre, még egyszer elmondták. A munkahelyi klíma fantasztikus volt, mindig jó hangulatban telt és csak úgy repült az idő. Ez alatt az egy hónap alatt rengeteget dolgoztunk, de nagyon megérte. Nemcsak szakmailag fejlődtünk, de bátrabban kommunikálunk már idegen nyelven is és sokkal önállóbbak lettünk. Illetve megtapasztalhattuk, hogy milyen jó egy kis közösségben lakni, hogyan kell egymáshoz alkalmazkodni. 

búcsúséta3

Nemcsak a munkáról szólt ez az egy hónap, a 10 diákból egy kis csapat, és mondhatnám, hogy egy kis család lett. Nagyon jól éreztük magunkat együtt, és ha támogatásra volt vagy van szüksége valakinek, nyugodtan fordulhattunk és fordulhatunk egymáshoz. Különböző programok színesítették a hetünket. Megérkezésünk első hetében többször is kilátogattunk az Oktoberfestre, ahol a legjobban a hatalmas óriáskerék tetszett nekünk, de az egész Oktoberfest hangulata magával ragadó volt.

Közös ebéd1

A két szabadnapunkon a közös mosás illetve közös ebéden kívül, bowlingozni, billiárdozni, és kétszer jégkorizni is mentünk. Ezenkívül, az egyik szabadnapon kétfelé vált a csapat. Akik még nem voltak Buchenwaldban és Weimarban, ők oda látogattak el, míg a csapat másik fele az EGA Parkba (kertészeti kiállítás) ment. 

Bowling6

A sok élmény, a munka, a kollégák, a tapasztalat és végül, de nem utolsó sorban kis csapatunk tette ezt az egy hónapot feledhetetlenné. Erfurt pedig örökre belopta magát mindenki szívébe! 

Waldcasino1
Összességében nagyon hálásak vagyunk, hogy kiválasztottak minket és részt vehettünk ebben a programban. Sok új barátra, ismerősre tettünk szert, akik segítettek és támogattak minket, megmutatták hogy az esteleges nyelvi nehézségek ellenére is lehet produktívan és jó kedvvel együtt dolgozni. Mindegyikünk jól érezte magát a munkahelyén és mindünket  visszavárnak, ha úgy döntünk, hogy szeretnénk külföldön dolgozni. Mi pedig, akik az iskolából kimentünk, végül egy összeszokott, vidám csapatként tértünk haza és a közös emlékek már életünk végéig összekötnek bennünket. A többiek nevében mondhatjuk, hogy mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy legyen bátor és próbálja ki magát, vegyen részt egy ilyen programban. Egy hónap után tele jó, időnként kellemetlenebb élményekkel, rengeteg hasznos tapasztalattal, vicces sztorikkal és bizony fájó szívvel hagytuk ott Erfurtot és bármikor szívesen visszamennénk újra átélni egy-egy pillanatot vagy új emlékeket szerezni, amiket aztán évekig fogunk emlegetni.

            Beke Anna és Horváth Eszter, 11.I

búcsúséta8vissza

Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon cookie-kat alkalmazunk. A honlap további böngészésével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. A weblapról való távozás után adaiból semmit sem tárolunk el.
Ok