Győri SZC Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum
9024 Győr, Örkény István u. 8-10.
Telefon: +36-96-510-670

Két évvel ezelőtt kereste meg iskolánkat a ciprusi Asterias Beach Hotel igazgatója, Marinos úr, hogy szeretne nyári gyakorlatra fiatalokat toborozni 4 csillagos hoteljükbe. Tavaly már két idegenforgalmis (ifó) diákunk sikeresen eltöltött náluk három és fél hónapot.

krudysok

Idén kezdetben nem volt érdeklődés, de aztán furcsa fordulatot vett a toborzás: mostani 12.A-ból, tehát gimnáziumból jelentkezett 3 diáklány a nyári munkára: Németh Anna, Balassa Adél és Bárdi Dorina. A csapat júniusban a 12.H-s Ritter Balázzsal bővült 4 fősre.

Annáék május 12-én utaztak ki Agia Napába, és augusztus végéig voltak kint. Velük beszélgettem.

  • Miért jelentkeztetek a ciprusi gyakorlatra?

Anna: - Megtetszett a helyszín.

Adél: - Szép helynek tűnt, és úgy véltem, meg kell próbálni.

Dorina: - Engem elsősorban az angol nyelv használata vonzott, illetve a személyes kapcsolatok építése, meg persze a hely szépsége.

  • Nem volt semmilyen vendéglátóipari tapasztalatotok korábban. Nem féltetek?

Anna: - A munkától nem féltünk, csak esetleg attól, hogy nem értenek meg bennünket vagy mi nem értjük meg a vendégeket.

  • Pontosan hol dolgoztatok, mi volt a feladatotok és milyen időbeosztásban?

Anna, Adél, Balázs: - Pincérként dolgoztunk, a vendégek étkezésénél segítettünk: terítettünk, kivittük az italokat és összeszedtük a tányérokat. Általában reggel fél 9-kor kezdtünk, a fő étkezések idejében dolgoztunk, közte szünetekkel, összesen napi 8 órát – a hét hat napján.

Dorina: - Én a kezdeti időszak után a hotel központi bárjában dolgoztam, a rendeléseket is én vettem fel, ill. felszolgáltam az italokat. Más időbeosztásban dolgoztam, mint a többiek: déli 12-től kis szünettel egészen éjfélig.

  • A szállodában voltatok elszállásolva?

Mindannyian: - Nem, hanem a szállodához kapcsolódó konténerszálláson. Nem volt túl tágas, de volt légkondi, és az állandó 30-35 foknál, meg a magas páratartalomnál ez nagyon fontos.

  • Milyen volt a szálloda és honnan jöttek a vendégek?

Mindannyian: - A szálloda nagyon szép, szolgáltatásai jók, sokan dicsérik és a helyi 5 csillagos hoteleknél is jobbnak tartják. A legtöbb vendég Svájcból jött, de sokan érkeztek Németországból, Angliából, Ausztriából és Magyarországról is.

  • Volt-e szabadidőtök?

Anna: - Heti egy szabadnapunk volt, de előfordult, hogy két fél nap formájában kaptuk meg.

  • Mit csináltatok a szabad időtökben?

Mindannyian: - Strandoltunk, kipróbáltuk a vízi sportokat, közel volt a helyi Aquapark és vidámpark is. Sokat kirándultunk, jártunk a ciprusi nagyvárosokban: Larnacában, Limassolban és Nicosiában.

  • Kinek ajánlanátok ezt a gyakorlatot?

Dorina: - Azoknak, akik nem tudnak még elég jól angolul, illetve, akik kapcsolatokat akarnak építeni a későbbi karrierjük számára. Mint kiderült, nem szükséges előzetes szakmai tapasztalattal rendelkezni.

  • Végezetül hadd kérdezzem meg, hogy megérte-e kimenni, illetve visszamennétek-e Ciprusra?

Mindannyian: - Mindenképpen megérte. Voltak nehéz időszakok, de kitartottunk. Az ország nagyon szép, Ciprusra még mindenképpen visszamegyünk!

  • Köszönöm a beszélgetést!

Dr. Tar Attila Szilárd

hotel

vissza

Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon cookie-kat alkalmazunk. A honlap további böngészésével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. A weblapról való távozás után adaiból semmit sem tárolunk el.
Ok