Győri SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája

#krúdysvoltam#krúdysvagyok#krúdysleszek

2015 1A Fizika Nap, mint iskolánk kiemelt rendezvénye fontos mérföldkőhöz érkezett. Immár tízedik alkalommal rendeztük meg a kísérleti napot. A jubileumra való tekintettel nem is jelöltünk ki központi témát, hanem az elmúlt évek legszebb, leglátványosabb, legérdekesebb kísérleteit elevenítettük fel. Így azok a diákok illetve látogatók is részesei lehettek a 6-8 évvel ezelőtti kísérleteknek, akik annak idején nem láthatták a bemutatót.

Mivel 2015 a Fény Nemzetközi Éve ezért mi is terveztünk és szerveztünk olyan standokat ahol a fénnyel kapcsolatos kísérleteket lehetett megtapasztalni. Ebből az alkalomból szívesen vállalta Prof. Dr. Kroó Norbert akadémikus a szakmai fővédnökséget.

 

2015 3Védnökeink: Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Dr. Somogyi Tivadar, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere, Blazovicsné Varga Marianna, a KLIK Győri Tankerület igazgatója Rózsavölgyi László, Győr Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke,

A színvonalas megnyitó után a szakmai fővédnök illetve a védnökök köszöntői következtek.

Nagy örömünkre szolgált, hogy Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára köszöntője után átadta Nagy Attila igazgató úrnak a Megyei Közgyűlés elismerő oklevelét.

A témát most is a gyakorlat oldaláról közelítettük meg, így a csaknem negyven párhuzamosan működő helyszínen diákjaink mutatták be, magyarázták a kísérleteket, jelenségeket, érdekes problémákat.

Helyszíneink:

2015 6A lendület megmaradás törvényét mutatták be ezen a helyszínen a könnyen mozgó kiskocsik rugalmas és rugalmatlan ütközése során. Az ütköztetéseket természetesen az érdeklődők saját maguk is elvégezhették.

2015 7A diákjaink kockacukorból megépítették az iskola méretarányos makettjét

 

 

2015 8Szikrainduktor segítségével szikrakisülést mutattak be a diákok, és magyarázták a folyamatot. A szikrák hőhatását felhasználva papírlapot is lángra lobbantottak.

 

2015 9Optikai padon egy mécsesnek a fordított állású valódi képét vetítették az ernyőre. A helyszínen további fénnyel kapcsolatos kísérletek bemutatása is történt, például teljes visszaverődés, polarizáció, fénytörés.

2015 10Alacsony nyomású gázok áramvezetésekor a gáz az anyagára jellemző színű fényt bocsát ki. A csőben az áramvezetés nagyfeszültség hatására indult be, melyet a szikrainduktorral állítottak elő.

 

 

 

2015 11Erre a kísérleti napra is sikerült neves és ismert szakmai fővédnököt felkérni, Prof. Dr. Kroó Norbert akadémikus urat, aki nagysikerű előadást tartott a lézerről és a nanotechnológiáról.

2015 12A Kísérleti Napot ismét több mint ezer külső látogató tekintette meg.

2015 13A folyadékok felületi feszültségét mutatták be drótkereten kialakuló szappanhártyákon. Jól megfigyelhető volt a hártyák felületének a minimumra törekvése.

2015 14A testek tehetetlenségét bizonyították a helyszínen, amikor diót törtek egy nagy tömegű vasdarabon, amelyet a tanuló a fejére helyeztek. 

2015 15A Crookes-cső működés közben. A nagyfeszültség hatására a kilépő elektronok (katódsugárzás) egyenes vonalban terjedtek, melyet a kereszt éles árnyéka bizonyított. Mágnessel el lehetett téríteni az elektronokat.

 

 

 

2015 16A vulkán működését mutatták be ecet és szódabikarbóna segítségével.

2015 17Az érdeklődő általános iskolai tanulók saját maguk is kipróbálták a kísérleteket.

 

Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon cookie-kat alkalmazunk. A honlap további böngészésével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. A weblapról való távozás után adaiból semmit sem tárolunk el.
Ok