Győri SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája

#krúdysvoltam#krúdysvagyok#krúdysleszek

A harmadik tanév témakörének a VÍZ fogalmát jelöltük ki. Sajnos a hidrosztatikát és áramlástant központilag kihúzták a tantervből, így a fizika egyik leglátványosabb, könnyen megérthető, ugyanakkor a hétköznapi életben rendkívül gyakran megnyilvánuló jelenség- és problémakörét „tömbösítve", némileg „nosztalgia rendezvény" jelleggel mutattuk be.

 

A kísérleti napot most az első félév közepe környékére, 2007. november 30. és december 1-re tettük. Volumenében szinte mindenben egyezett az IDŐ-nappal, azzal az apró(?) különbséggel, hogy itt már csaknem elértük a három és félezer látogatót, szponzoraink és segítőink hatvan fölötti létszámba jöttek, és költségvetésünk is százezres nagyságrendre rúgott.

Az informatikai háttérnek ismét nagy volt a jelentősége. A regisztrált látogatók - az előzőhöz hasonlóan - bizonyos helyszíneken egy központi adatbázisba küldhették a „kísérleti" eredményeiket, amelyeket kilépéskor összesítve egy emléklapon megkaphattak.

Szponzoraink már komolyabb eszközöket is kölcsönöztek, sőt teljes kísérleti helyszíneket is berendeztek nekünk, ahol főleg diákjaink mutatták és magyarázták a működést. Ilyen volt a tűzoltók segítségével bemutatott létrás Torricelli-kísérlet és a zárt téri vízágyúzás, a Győri Búvár Egyesület búvárfelszerelésének felpróbálása, a Pisztráng Kör természetvédelmi óriásjátékai, a Pannon Víz műszerei, makettjei, a Vízügyi Igazgatóság homokzsákjai, tablói, az esztergomi Duna Múzeum vízgépei, a szentendrei Skanzen kipróbálható muzeális eszközei, a véradási helyszín, a győri evezős klub ergométerei, és a krúdys szakácstanulók halétel-készítési bemutatója.

A klasszikus fizikai kísérletek, mint például az örvények, vizes rakéta, folyékony nitrogénes és kémiai kísérletek, kólaszökőkút, szappanbuborékok, ismét az alaphangulatot adták a tudományok sokszínűségének összhangjához

Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon cookie-kat alkalmazunk. A honlap további böngészésével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. A weblapról való távozás után adaiból semmit sem tárolunk el.
Ok