Győri SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája

#krúdysvoltam#krúdysvagyok#krúdysleszek

1A 2011-12-es tanévben január 27-én hetedik alkalommal rendeztük meg a Fizika Napját, melynek központi témája az ENERGIA volt.

 

A téma aktuális, hiszen minden nap szoros kapcsolatba kerülünk az energiával, akár észrevesszük, akár nem. Sajnos a pillanatnyi energiaforrásaink kifogyóban vannak, ezért van nagy jelentősége a megújuló energiaforrásoknak. Több mint ötven helyszínen 154 diákunk vett részt abban, hogy vendégeink, az 1000-nél is több külső látogató és tanulótársaik minél szélesebb körű ismeretekhez jussanak a témával kapcsolatban.   

2Az érdeklődők betekintést nyerhettek a környezetünkben található „rejtett" energiák hasznosításába a biomassza kapcsán, megcsodálhatták a szélerőmű modelljét, illetve ezekről a témákról előadásokat is hallhattak. Az örökmozgók témakörében érdekes bemutatót láthattak a résztvevők, és a bátrabbak megitathatták a „szomjas kacsát" is, aminek látványa még az idősebbeket is lenyűgözte.  

3A hőenergiával kapcsolatban a hővezetés, hőáramlás és a hősugárzás került bemutatásra, illetve a gőzgép működéséről is szó esett. A Nap energiájának hasznosítását pedig egy modellel is bemutatták a tanulók, a sörkollektorról és annak építéséről tájékoztattak. A villamos energiával kapcsolatos helyszíneken szó volt az energiatakarékos háztartásról, háztartási készülékekről, a szállításáról, elosztásáról. 4Az atomenergia kapcsán pedig a jövőről, a fúziós energiatermelés megvalósításáról és a robbanóanyagok békés és háborús célú megvalósíthatóságáról hallhattunk ismertetést. 

5A kísérleti napon a mozgási energiát is szemléltettük, hiszen beállítottunk egy evezős padot (ergométert), amelyen mindenki kipróbálhatta erejét.

Bemutattuk az ősi energiaforrások: a szélmalmok és vízimalmok működését és esztétikus szépségét. 6Megmutattuk, hogy a természettel harmonizáló híres vízesések mennyi energiát tárolnak. A Forma-1 száguldó cirkuszi mutatványa pedig az energiák egymásba alakulását tárta a látogatók elé.

7A sport és energia összefonódásában a különböző energiák létrejöttét, átalakulását figyelhették meg az érdeklődők. A népszerű íjászati bemutató is ennek gyakorlati megvalósítását tükrözte.

 Az idelátogató diákoknak legjobban azok a helyszínek tetszettek, ahol saját maguk is kipróbálhatták a kísérleti eszközöket, számot adhattak tudásukról, ügyességükről, ahol interaktívvá vált a helyszín.

8Erre a kísérleti napra is sikerült neves és ismert védnököket felkérni. Így még egyszer megköszönjük, hogy a MOL NyRt. vállalta a szakmai védnökséget. Külön köszönjük Gerecs László Úrnak, hogy megtisztelt jelenlétével, majd érdeklődő diákjainknak tartalmas és érdekes előadást tartott a kőolaj keletkezéséről, kutatásáról, kitermeléséről. A diákjaink aktívan részt vettek, kérdeztek az előadótól és szakmai szempontból sok új információval lettek gazdagabbak. 

 A fővédnökséget dr. Somogyi Tivadar Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere vállalta el, míg védnökeink: Kara Ákos, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke és Rózsavölgyi László Győr Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke volt.

Megemlítések a sajtóban:

http://gyor.hir24.hu/gyor/2012/01/28/fantasztikus-fizika-nap-a-krudyban/
http://gyorplusz.hu/cikk/fizika_napja_a_krudy_gyula_kozepiskolaban.html
http://www.youtube.com/watch?v=21y6T0Vav64
http://www.youtube.com/watch?v=EymOWFRV4i8&feature=related
http://radio.o2gyor.hu/index.php?option=com_k2&id=9800:fizika-napja-a-krudy-gyula-koezepiskolaban&view=item&Itemid=131

Tájékoztatjuk, hogy weboldalunkon cookie-kat alkalmazunk. A honlap további böngészésével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. A weblapról való távozás után adaiból semmit sem tárolunk el.
Ok